top of page
Фото автораmarikob27

Види вина: огляд сортів та класифікація вин в різних регіонах

Знання про основні види вин може бути корисним. Це додає задоволення від вживання вина, посилює соціальний досвід і дозволяє повністю оцінити те, що знаходиться у вашому келиху. Це також додасть вам впевненості у виборі страв, які найкраще поєднуються з вином, якому ви віддаєте перевагу.


Вина класифікуються відповідно до їхніх характеристик: сорт винограду, регіон походження, рівень алкоголю і таніну, тіло, кислотність, солодкість і аромат. Ось основні види вин: біле вино, червоне вино, рожеве вино, ігристе вино, кріплене вино та десертне або солодке вино.



Біле вино

Поширеною помилкою щодо білого вина є те, що воно виготовляється з білого винограду. Але насправді біле вино може бути виготовлене з винограду будь-якого кольору, від білого до червоного і чорного. Основний процес виготовлення білого вина полягає у використанні лише виноградного соку та вилученні пігментів. Нижче наведено п'ять найпопулярніших видів білого вина.


  • Рислінг - класичне німецьке вино, злегка солодке з сильним квітковим ароматом, найкраще поєднується зі стравами з риби, курки та свинини.

  • Шардоне - найпопулярніший сорт білого вина з насиченим цитрусовим смаком і оксамитовою текстурою, найкраще поєднується з рибою та куркою.

  • Совіньйон Блан - виготовляється з винограду, вирощеного в теплих регіонах, має дещо трав'янистий свіжий смак і хрустку текстуру. Добре поєднується з птицею, морепродуктами, салатами та сирами.

  • Москато - солодке і фруктове, найкраще підходить до риби, курки та десертів, або ж ви можете насолоджуватися ним самостійно.

  • Піно Гріджіо - цитрусове та освіжаюче вино з Італії, добре поєднується з морепродуктами та куркою.



Червоне вино

На відміну від білого вина, додавання в процес бродіння виноградної шкірки і кісточок надає червоним винам характерного малинового кольору. Вони мають більш фруктовий і землистий смак. П'ять найпопулярніших сортів червоного вина представлені нижче.


  • Шираз - насичене червоне вино, багате на антиоксиданти, має сильний післясмак і найкраще поєднується з бараниною, яловичиною, олениною та іншою дичиною.

  • Каберне Совіньйон - високо цінується як один з найкращих сортів у світі, має насичений смак і багатий смородиновий аромат, найкраще поєднується з червоним м'ясом.

  • Мерло - м'яке вино зі сливовим смаком, яке можна поєднувати з будь-якими стравами.

  • Бордо - солодко-терпке, із земляним ароматом і сильним смородиновим смаком, чудово поєднується зі стейком, сиром і різними видами молюсків.

  • Піно Нуар - один з найскладніших у вирощуванні сортів, який вважається одним з найблагородніших, має ніжний і свіжий фруктовий смак і найкраще поєднується з лососем, куркою, качкою, бараниною та стравами з пасти.



Рожеве вино

Як випливає з назви, воно цього виду має рожевий колір і ферментується протягом короткого періоду, близько 36 годин. Багато людей роблять цей вид вина, змішуючи червоні та білі вина разом. Воно має легкий, освіжаючий фруктовий смак і може поєднуватися з будь-якими продуктами та фруктами.


Ігристе вино

Цей різновид вина асоціюється з вечірками та святкуваннями, воно шипуче і «іскриться» завдяки додаванню вуглекислого газу. Зазвичай його подають на вечірках з салатом, сиром і закусками. Ігристі вина можуть бути червоними, білими або рожевими; вони поділяються на чотири види.


  • Брют - найпопулярніше в групі; має сухий і злегка солодкуватий смак. Найкращим прикладом є шампанське.

  • Екстра Брют - найсухіший різновид ігристого вина.

  • Екстра сухе - трохи солодше, але менш сухе, ніж брют. Просекко майже завжди екстра сухе.

  • Демісезонне - найсолодший вид, найкраще смакує з десертами.


Кріплене вино

Цей вид вина створюється шляхом додавання у вино дистильованих спиртів, зазвичай бренді. Ця технологія з'явилася як спроба зберегти вина. Ці вина, як правило, солодкі (коли спирт додають під час бродіння), хоча існують і сухі сорти (коли спирт додають після бродіння). Кріплені вина часто смакують з сиром, горіхами, десертами і можуть використовуватися в кулінарії.


Десертне або солодке вино

Як випливає з назви, ці вина завжди солодкі і зазвичай вживаються з десертами. Цим видом вина можна насолоджуватися і перед їжею. Його часто плутають з кріпленим вином, але десертне вино не містить доданого алкоголю.


85 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page