Подача вина при ідеальній температурі може здаватися скоріше мистецтвом, ніж наукою, але ми хочемо максимально спростити для вас процес, щоб ви завжди отримували ідеальний келих. Температура подачі вина впливає на його запах і смак, а подача вина при правильній температурі може значно покращити ваш досвід вживання.
Чи потрібно подавати різні вина при різній температурі?
Коротка відповідь - так, безумовно! Насправді, кожна пляшка має ідеальну температуру подачі, яка залежить від її смакового профілю, солодкості, рівня танінів тощо. Сьогодні ми спростимо вам завдання і розглянемо найпоширеніші діапазони ідеальної температури подачі, а також наведемо кілька поширених прикладів.
Як правило, червоні вина слід подавати трохи нижче кімнатної температури, білі - трохи холодніше, а ігристі - ще холодніше.
Оптимальна температура подачі вина
Чому ми говоримо про температуру подачі? Вина найкраще і найповніше виражають свій аромат і смак, коли подаються при відповідній температурі.

Температура подачі червоного вина
Повнотілі червоні вина слід подавати кімнатної температури. Якщо червоне вино занадто холодне, воно може мати тонкий і різкий смак. Хоча у вас може виникнути спокуса швидко зігріти червоне вино, наприклад, поставивши його біля батареї, раптовий вплив екстремальної температури може назавжди зіпсувати смакові якості. Замість цього, хороший спосіб м'яко зігріти вино - потримати чашу келиха в руках.
Якщо подавати ці вина при температурі, що перевищує 18°C, може здатися, що вони втрачають свіжість, а їхня смакова структура може бути переплутаною. Однак, якщо вони не були нагріті занадто швидко, після охолодження до оптимальної температури подачі, вони повинні відновити свій баланс.
Порада: Пам'ятайте, що відро для льоду завжди має бути на три чверті наповнене рівною кількістю льоду і води, щоб пляшка вина була повністю оточена крижаною водою. Тоді вода зможе передати тепло від пляшки і розтопити лід. Повітря діє як ізолятор, і пляшка в льоду буде охолоджуватися дуже повільно, поки частина льоду не розтане.
Температура подачі білого, рожевого, ігристого вина
Оскільки ігристі, білі та рожеві вина найкраще подавати охолодженими, в ресторанах і барах часто використовують відерця з льодом, щоб зберегти ці вина холодними на столі. Однак існують деякі відмінності в ідеальній температурі для подачі білих вин.
Повнотіле біле вино, таке як дубовий Шардоне, може бути лише злегка охолодженим (близько 10-13°C), в той час як легкі або середні білі вина, такі як Піно Гріджіо, виграють, якщо їх подавати трохи холоднішими.
Так само, як вина можуть бути подані занадто теплими (втрачаючи свою свіжість), слід зазначити, що переохолодження до температури нижче 6°C може замаскувати аромати білих, рожевих та ігристих вин.

Поради щодо температури подачі
Якщо вино обпікає ніс запахом алкоголю, можливо, воно занадто тепле. Спробуйте охолодити його.
Якщо вино не має аромату, спробуйте підігріти його. (Таке часто трапляється, якщо ви зберігаєте червоні вина в холодильнику)
Зауважте, що, шанувальники вина не люблять, коли біле вино буває занадто холодним, а червоне - занадто гарячим.
Намагайтеся зберігати ваші вина при «температурі льоху», це дозволяє їм зберігатися набагато довше.
Експериментуйте самостійно
Температура подачі вина значно впливає на те, які смаки та аромати ви відчуєте. Особисті уподобання також мають значення. Якщо ви любите пити все крижане, спробуйте, але спершу перевірте, що ви можете втратити при теплішій температурі.
Comments