Можливо, ви не стикалися з цим на власному досвіді, але, напевно, не раз бачили у фільмах, як у фешенебельному ресторані до відвідувачів підходить спеціальний офіціант і пропонує їм пляшку вина. Це не просто офіціант. Французькою вони називаються сомельє, і ми збираємося пояснити, що саме роблять ці професіонали, адже їх робота полягає не лише в тому, щоб правильно відкоркувати пляшку.
Хто такий сомельє
У широкому розумінні сомельє це експерт з вин, а також будь-яких інших алкогольних напоїв, які пропонує заклад. Він відповідає за створення ідеальних відносин між споживачем, винами та стравами в меню. Вони досконало знають вина, наявні в закладі, і радять клієнтам, яке з них найкраще підходить для певної події та обраної страви. Сомельє відіграють дуже важливу роль, оскільки не тільки виконують свої обов'язки, але й приносять престиж закладу. Жінка яка працює сомельє – це також цілком нормально явище. Є чимало закладів, де у ролі сомелье ви можете побачити саме жінку.
Вимоги до сомельє
Крім того, що він є фахівцем винного льоху і володіє знаннями в різних областях, сомельє виконує кілька функцій.
Він відповідає за знання та розробку винної карти ресторану. Таким чином, він має підтримувати симбіотичні відносини з кухнею, оскільки він повинен бути знайомий зі стравами в меню, щоб вивчити і порадити найкращі поєднання, а кухня також повинна знати винну карту, щоб представити страви відповідно до них.
Важливо також вивчити особливості географічної зони, місцеві продукти і різні позначення походження вина. У меню завжди повинно бути місцеве вино, а на кухні будуть використовуватися місцеві продукти. Знаючи про це, сомельє буде легше створювати хороші поєднання.
Сомельє відповідають за винну карту. Їх роль полягає в управлінні запасами. Для цього вони повинні гарантувати наявність достатнього запасу, щоб задовольнити клієнтів, а також гарантувати, що вино, натуральний продукт, який також старіє з часом, буде спожито до того, як його характеристики зміняться. Вони також повинні гарантувати, що пляшки зберігаються у відповідних умовах щодо вологості, освітлення та температури.
Сомельє повинні вміти слухати і розуміти відвідувачів. Їхні вподобання та смаки, їхній настрій та ставлення, чи відкриті вони до нових вражень, чи хочуть того ж, що й завжди? Вони віддають перевагу білому чи рожевому вину? Сомельє повинен бути експертом щодо походження вина, про яке йде мова, сортів винограду, виноробні.
Походження сомельє
Останнім часом, коли рух шанувальників вина набирає обертів, а все, що оточує цей світ, перебуває на підйомі, здається, що фігура сомельє є новою у великих ресторанах, але це не зовсім так. Хоча в останні роки його популярність і авторитет зростають, ця роль аж ніяк не нова.
Приблизно в 5 столітті до нашої ери, коли месопотамська культура досягла свого розквіту, вже існували свідчення про людей, які спеціалізувалися на подачі вина. Ця фігура еволюціонувала протягом століть, і подібні моделі також можна знайти в єгипетській культурі та Стародавній Греції. Перші згадки про поняття сомельє датуються 17 століттям, коли вони відповідали за цей напій, а також були хранителями ключів від льоху.
Тепер же чимало людей шукають відповідь на питання як стати сомельє, адже бачать у цій професії чималий потенціал. Сомельє допоможе вам доповнити страву або дегустацію так, щоб ви змогли насолодитися вином у всій його красі. Він дасть вам пораду, щоб поєднання вишуканою стравою стало справжнім святом для ваших смакових рецепторів.
コメント